Het is april 2017 als we voor de eerste keer melding maken over het Fyre festival. Een exclusief festival op de Bahama’s. Exclusief en exorbitant duur. Ticketprijzen van 1.000 dollar en all-in tickets van boven de 10.000 dollar, waarbij je werd ingevlogen met speciaal ingerichte Boeing 737-vliegtuigen. Voor die prijs ging je ook backstage.

Fyre festival

Het was het festival voor rijke millennials, influencers en iedereen die vond dat je hier gezien moet worden. Allemaal bedacht door rapper Ja Rule en partner Billy McFarland. De laatste werd gezien als een briljante en slimme organisator die alles van de grond zou krijgen. Het internet was leading en mede dankzij de betaalde promotie van bekende influencers als Emily Ratajkowski en Bella Hadid, die zich uitgebreid lieten fotograferen op de goudgele stranden en in het diepblauwe water, was het in no-time uitverkocht. Het FYRE festival moest haast wel een succes worden.

De harde waarheid is echter dat het FYRE festival er nooit is gekomen. Het werd een totale ramp en nachtmerrie voor alle aanwezigen. Het terrein was niet af, de huizen waren er niet, de tenten, de artiesten, eten en drank, het was er gewoon niet. De situatie was zo erg dat ook wij op basis van al het nieuws wat toen naar buiten kwam het beschreven als een soort Hunger Games/Lord of the Flies-achtige situatie waarin mensen pakken wat ze nodig hebben omdat ze honger en/of dorst hebben.