Op dit moment draait in de bioscoop de documentaire Free Solo waarin bergwandbeklimmer Alex Honnold de ruim 900 meter hoge rotswand El Capitan in het Amerikaanse Yosemite Park zonder touw gaat beklimmen. Niet alleen de Nederlandse film pers maar iedereen die de documentaire al heeft gezien omschrijft hem als ‘weergaloos’ en ‘zenuwslopend’.

Dit alles omdat Alex Honnold de gehele klim free solo doet, oftewel zonder touw. Zelfs de kleinste fout kan leiden tot een val met dodelijke afloop. Alex Honnold wordt in de film gevolgd door zijn beste vrienden, cameraman Jimmy Chin en regisseur Elizabeth Chai Vasarhelyi. Zij leggen niet alleen Honnolds historische klim vast, maar zijn ook bij de turbulente voorbereiding, waarin Alex Honnold verliefd wordt op de Nederlands-Amerikaanse Sanni.

Zo zien we ook dat hij voor het eerst te maken krijgt met blessures en een medisch onderzoek ondergaat om erachter te komen waarom hij vrijwel geen angstprikkels ervaart. Ook al weet je van tevoren dat Honnold het gaat halen, als kijker zit je achter je flatscreen met samengeknepen billen te kijken. De spanning is echt om te snijden.