Dinsdagavond werden de Big Brother Awards uitgereikt aan de Kamer van Koophandel en Minster Hugo de Jonge. De KvK, ‘winnaar’ van de publieksprijs, is volgens de jury het verst gegaan in het schenden van de privacy van klanten. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom, een beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland.

Publieksprijs voor Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel kreeg 39% van de stemmen en ging er met de publieksprijs vandoor. Niet bepaald iets om trots op te zijn, ze waren genomineerd omdat de organisatie contactgegevens van ZZP’ers ongevraagd doorverkoopt aan bedrijven. Het gevolg hiervan is dat kleine ondernemers continu worden benaderd en hun (privé)adres bij die bedrijven bekend is. De KvK kwam de ‘prijs’ zelf in ontvangst nemen en gaven aan hiervan te willen leren. “We zijn er niet trots op”, zei Liv van der Veen, Hoofd Beleid en Juridische Zaken. Ze riep iedereen in de zaal op om zich te bemoeien met het initiatief KvK Data Dilemma’s, en de KvK Data Summit die in maart wordt georganiseerd.

De Belastingdienst en Facebook ook genomineerd

De andere twee genomineerden waren De Belastingdienst en Facebook. De eerste kreeg een nominatie vanwege het verspreiden van BSN-nummers van ondernemers, waardoor identiteitsfraude op de loer ligt. Facebook ontving de nominatie als gevolg van het Cambridge Analytica-schandaal en misbruik van telefoonnummers die onterecht zijn opgevraagd.

In de openingsspeech zei Bits of Freedom-directeur Hans de Zwart het volgende over de kloof tussen de modellen van de werkelijkheid die met behulp van data worden gemaakt, en de werkelijkheid zelf:

Er zit een kloof tussen wat het learning analytics systeem bijhoudt over studenten en de daadwerkelijke student. De data die er in de verschillende zorgsystemen zitten geven nooit een volledig beeld van een patiënt. En ook de meetdata over werknemers zegt niet veel over hoe die hun werk doen. Naarmate we steeds vaker geautomatiseerde beslissingen nemen op basis van de systeemwerkelijkheid in plaats van op basis van het individu, en naarmate die beslissingen steeds verder worden geautomatiseerd, wordt de kans groter dat we in die kloof vallen. Te beginnen met de mensen die in deze samenleving al een zwakkere positie innemen.

– Hans de Zwart, directeur Bits of Freedom