Facebook is van plan om de verschillende berichtenplatforms samen te voegen, zodat gebruikers onderling gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Het bedrijf begint met een end-to-end codering voor Instagram berichten, waarna dit ook uitgerold wordt voor Facebook Messenger. In WhatsApp zijn alle berichten al standaard voorzien van een end-to-end encryptie. Met de end-to-end encryptie zijn de gesprekken afgeschermd voor het bedrijf of bijvoorbeeld de overheid.

Communicatie gemakkelijker maken

In The New York Times zei Facebook dat door deze integratie de onderliggende infrastructuur van de drie berichtendiensten gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren. Het is wel de bedoeling dat de apps afzonderlijk van elkaar blijven bestaan. Ook voor gebruikers wordt onderling communiceren via de apps gemakkelijker. Op deze manier kan bijvoorbeeld een Instagram gebruiker iemand zonder Instagram via WhatsApp een bericht sturen. Instagram en WhatsApp zijn goed voor respectievelijk 1 miljard en 1,5 miljard gebruikers.