De afgelopen jaren zagen we trends rondom superfoods, gezonde snacks, een toename in het aanbod van vegetarische producten en het voorkomen van voedselverspilling voorbijkomen. Maar ook fastfood wint aan populariteit: de afgelopen 5 jaar is het aantal fastfoodrestaurants toegenomen met 17% tot 422 vestigingen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca – advies naar de fastfoodsector in ons land.

Aanbod groeit vooral in grote steden

Het aanbod aan fastfoodrestaurants in grote steden groeit harder (+22%) dan in de rest van ons land. Dat is vooral te zien in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Van de 20 gemeenten met het grootste fastfoodaanbod neemt alleen het aanbod in Maastricht af. In Roermond is een grote groei te zien, 150% in de afgelopen 10 jaar. Daarmee heeft de stad de hoogste dichtheid (8,7 fastfoodrestaurants per 100.000 inwoners). Die score zal de stad ongetwijfeld mede te danken hebben aan het outletcenter dat aan de rand van Roermond is gevestigd.

Niet alleen in grote steden is een groei zichtbaar, ook op ‘high traffic locaties’ neemt het aantal fastfoodrestaurants toe. Bijvoorbeeld langs de snelweg of bij outletcenters (zoals dus in Roermond het geval is en ook in Roosendaal en Lelystad).

20 gemeenten meeste fastfoodrestaurants
De 20 gemeenten met het grootste fastfoodaanbod. Bron afbeelding: rapport Van Spronsen & Partners horeca – advies