Alweer ruim een jaar geleden plaatsten we onze eerste lijst met vijf Scandinavische thrillers die niet alleen op TV maar ook op Netflix populair zijn. De series (veelal van Lumière) spreken ons in Nederland, maar ook in andere Europese landen duidelijk aan. Waarschijnlijk omdat ze afspelen in een omgeving die we blijkbaar herkennen. Maar ook de taal, de indringendheid en misschien ook wel minder kabaal, minder actie en de algehele sfeer waar in verhalen zich afspelen. Aan de spanning ligt het zeker niet want deze is vaak vele malen indringender.

We hebben nog maar eens even goed gekeken welke series indruk op ons hebben gemaakt. Wat we kunnen verklappen is dat van een aantal series er nieuwe seizoenen zijn gepland. Mocht je zoals bij The Bridge 4 de voorgaande jaren niet hebben gezien, dan is het advies begin gewoon lekker bij seizoen 1. Anders ga je de verhaallijn toch niet herkennen. Veel kijkplezier!

1. Springvloed (Springfloden)

In 1990 wordt tijdens volle maan een sadistische moord op een zwangere vrouw gepleegd op het Zweedse eiland Nordkoster. Ruim 25 jaar later krijgt een politierekruut (Olivia Rönning) de opdracht zich opnieuw te verdiepen in deze cold case. Rönning komt er al snel achter dat ze deze moord niet alleen kan oplossen en gaat op zoek naar de hoofdcommissaris van de politie (Tom Stilton) die bij het onderzoek betrokken was. Stilton is inmiddels een zwerver en denkt liever niet aan zijn vorige leven. Olivia lukt het toch om langzaam met behulp van Tom steeds dichter bij de oplossing te komen.

De serie, gebaseerd op het eerste deel van de Rönning & Stilton reeks van Cilla en Rolf Börjlind, was in Zweden en daarbuiten een groot succes. Mede door de rol van Olivia Rönning. Inmiddels is ook het tweede deel, ‘De derde stem’, verfilmd en zal na het televisiedebuut zeker op Netflix verschijnen.

Het echtpaar Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en beste scenarioschrijvers van thrillers in Zweden. Vooral omdat naast de spanning de hoofdrolspelers vaak worstelen met levensechte conflicten. De Börjlinds zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films.