In Nederland hadden we in 2004 Hyves, terwijl Mark Zuckerberg in de Verenigde Staten begon met Facebook. We weten allemaal dat Hyves het niet heeft gered en we daarmee de dansende banaan en Jan Paparazzi foto moeten missen. Toen Zuckerberg 15 jaar geleden startte met Facebook had hij nog geen idee wat voor impact het zou hebben op de online wereld en het tot zulke enorme proporties uit ging groeien. Maandag 4 februari bestaat het grootste sociale netwerk ter wereld alweer 15 jaar. En daar willen we graag even bij stil staan. Wat zijn de grootste successen en wat is er eigenlijk allemaal veranderd?

Hoe Facebook begon op 4 februari 2004

Harvard student Mark Zuckerberg bedacht Facebook (toen nog: Thefacebook) als vervanging voor de traditionele jaarboeken met foto’s die op Amerikaanse universiteiten worden gebruikt. Mark vond dat die informatie ook prima online gezet kon worden en daarbij had je dan meteen de mogelijkheid andere informatie toe te voegen en mensen met elkaar in contact te brengen. Bij de start zag Thefacebook er wel anders uit dan we nu gewend zijn, het was echt gericht op jou en je vrienden. In dit filmpje kun je goed zien hoe de site is veranderd in de loop der jaren: