In december 2018 heeft Google al aangekondigd dat Google+ voor consumenten vanaf april 2019 wordt beëindigd omdat het te weinig (of nauwelijks nog) wordt gebruikt. Wijsheid of niet; het betekent letterlijk over en sluiten.

Het was Frank Sinatra die ooit zong: “And now, the end is near, And so I face the final curtain”. Een dramatische tekst uit het fameuze My Way. Vreemd genoeg komt bij mij die tekst nu ook binnen voor Google+. Google’s sociale netwerk was niet te vergelijken met welk ander netwerk dan ook. Google deed het met vrienden en circle’s (My Way dacht Google). Een andere benadering die moest kunnen concurreren met o.a. Facebook.

Was het nu Google+, Google Plus of G+

In de tijd dat Google+ (of Google Plus, of G+) ontstond ging het daar al fout. Want hoe schreef je nu eigenlijk Google Plus. Drie verschillende manieren, bedacht door een zoekmachine die voor deze onduidelijkheid regels heeft bedacht. Het had gewoon maar één naam mogen zijn. Een beginnersfout (My Way) die zeker een rol heeft gespeeld.

Hoewel Google altijd heeft ontkend dat Google Plus of G+ bedacht was om de dominante positie van Facebook aan te vallen, heeft Google dit nooit willen toegeven. Met meer dan 500 miljoen leden kun je moeilijk zeggen dat de potentie er niet was. De vraag was alleen; wat ga je doen, en hoe zorg je dat de deelnemers (in al die kringen) ook de toegevoegde waarde ervan gaan inzien?

GooglePLus_Dutchcowboys
Google+ Dutchcowboys