Wakker worden heeft sinds het begin van 2019 voor velen een andere dimensie gekregen. Na ruim 4.000 keer Evers Staat Op, stopte Edwin Evers eind 2018 met zijn populaire ochtendshow op Radio 538 en moesten zo’n half miljoen luisteraars op zoek naar een nieuw ‘ochtendritueel’.

Uit onderzoek van Mediaxplain blijkt dat het vertrek van de geliefde radiopresentator direct heeft geleid tot een daling van het aandeel vaste luisteraars van de ochtendshow (20% naar 15%) en dat bijna een kwart van de totale luisteraars (22%) is overgestapt naar een ander station of zelfs helemaal is gestopt met radio luisteren.

Gouden RadioRing

Vorige week won de ‘Godfather van radio himself’, Edwin Evers, de prestigieuze Gouden RadioRing, een bewezen erkenning van zijn immense populariteit. Het vertrek van Evers heeft dan ook direct impact op de luisteraars van Radio 538, zo blijkt uit het onderzoek van Mediaxplain. Enerzijds is er sprake van switch-stress, anderzijds geven de luisteraars opvolger Frank Dane een ruime voldoende.

Should I Stay, or Should I Go?

Het onderzoek deelde de luisteraars van de ochtendshow op in drie groepen: blijvers, zwevers en afhakers. De zweversgroep blijkt hierbij het grootst. Waar 38% van de Evers Staat Op-luisteraars trouw zegt te blijven aan de ochtendshow van Radio 538, overweegt 2 op de 5 te switchen naar een andere zender of is zich al aan het oriënteren. Deze 40% zou als ‘zwevend’ bestempeld kunnen worden.

Alternatieve radiozenders die in het onderzoek worden genoemd zijn de grote stations, zoals Sky Radio en Qmusic, maar opvallend genoeg ook SlamFM. Met 22% is bijna een kwart van de Evers Staat Op-luisteraars reeds overgestapt naar een ander station, of zelfs helemaal gestopt met radio luisteren in de ochtend.

onderzoek-evers