Het Europees Parlement, de Raad van de EU en de Europese Commissie hebben een politiek akkoord bereikt over een nieuwe auteursrechtrichtlijn die in de komende weken door beide instellingen definitief moet worden goedgekeurd.

Artikel 13: de nieuwe auteursrechtrichtlijn

Die nieuwe auteursrechtrichtlijn, bekend als artikel 13, houdt de gemoederen goed bezig en zou wel eens het einde kunnen betekenen van het vrije internet zoals wij dat nu kennen. Iedereen die publiceert, iets deelt, embed of wat dan ook krijgt hier straks mee te maken. In artikel 13 staat o.a. dat grote online platforms zoals Google en Facebook straks voor alles verantwoordelijk worden dat wordt gepubliceerd/geüpload.

Een onmogelijke opgave en of dat ooit gaat werken is nauwelijks te bedenken. De muziek- en filmindustrie is er blij mee, omdat het toepassen van artikel 13 hen juist geld kan gaan opleveren. Dat laatste zal niemand onterecht vinden. Maar hoe kan dit werken als veel aangeleverde content vanuit deze industrie juist het internet en de media als marketinginstrument gebruikt.

Een goed voorbeeld: de filmindustrie

Goed voorbeeld is de filmindustrie die volop filmfragmenten en spoilers rondstuurt in de hoop dat media deze oppakt ter promotie van een film. Hoe meer likes, hoe meer het fragment zal worden gedeeld, hoe liever het de filmmaatschappij is. Volgens de regels van artikel 13 mogen Google en Facebook in dit voorbeeld deze content alleen nog plaatsen als er geen inbreuk is op de auteursrechten. En dat is een vrijwel onmogelijke opgave.

Wat artikel 13 precies inhoudt en betekent voor het internet wordt helder uitgelegd in deze video van de collega’s van de NOS.