Huawei heeft zojuist tijdens haar persconferentie in Barcelona de opvouwbare Huawei Mate X onthuld. Het Chinese smartphone merk liet een toestel zien dat qua ontwerp en uiterlijk duidelijk afwijkt van de Galaxy Fold die concurrent Samsung enkele dagen eerder presenteerde.

De Huawei Mate X is een toestel dat niet, zoals de Samsung Galaxy Fold, naar binnen opgevouwen wordt maar naar buiten. Daardoor is geen extra scherm nodig om het toestel ook bruikbaar te maken wanneer het dichtgevouwen is. Sterker nog, de Mate X heeft dan dus twee schermen; aan de voor- en achterzijde.

Het oog wil ook wat

Naast de technologische uitdagingen bij de ontwikkeling van een opvouwbaar scherm zonder ‘naad’ zijn ook het design en het uiterlijk van groot belang bij het ontwerpen van een dergelijke smartphone. De Mate X heeft in tablet modus niet alleen een groter, 8 inch, scherm dan de Galaxy Fold, maar Huawei is er ook in geslaagd het scherm in die stand geheel randloos te houden. De Galaxy Fold heeft een inham aan de rechterbovenzijde, voor de selfie camera. Huawei lost dat op door aan de achterzijde van het toestel een rand te ontwerpen waarin alle interne onderdelen en de camera’s weggewerkt zijn.

Daardoor hebben de twee schermen, als het toestel opgevouwen is, wel een verschillende beelddiagonaal en resolutie, maar het zorgt er ook voor dat het toestel volkomen vlak is. Zowel in dicht- als opengeklapte stand. Opengeklapt is de Huawei Mate X een 8 inch tablet met een dikte van 5.4 millimeter. In opgevouwen modus is hij 11 millimeter dik. Dat is meer dan acceptabel.

Huawei_Mate_X_liggend
Huawei Mate X opengevouwen