De mobiele wereld staat op z’n kop. Na ruim een periode van ruim 10 jaar van op elkaar lijkende smartphone’s, die alleen maar groter werden is er nu een doorbraak in de wereld van smartphones, de vouwbare smartphone. Samsung en Huawei komen beide rond de zomer op de markt met een revolutionaire ‘foldable’ smartphone met 5G. In beide gevallen kun je deze smartphone openvouwen waarna je een groot vierkant scherm krijgt, vergelijkbaar met een iPad mini. Wat ze beide verder overeenkomen is een extreme prijs die zelfs Apple doet verbleken en nieuw is in de wereld van smartphones.

Schermgrootte Galaxy Fold en Mate X

Verder zijn er eigenlijk weinig overeenkomsten tussen de Galaxy Fold en de Mate X. De als eerste gelanceerde Galaxy Fold heeft een kleiner scherm aan de buitenkant en een groot 7.3 inch scherm aan de binnenkant. De Mate gebruikt het volledige scherm aan de buitenkant en heeft een 8 inch scherm aan de binnenkant. Samsung komt op de markt met 4G of 5G en zes camera’s. De Mate X heeft vier camera’s en standaard 5G. Galaxy Fold vouw je open en dicht met een scharnier waardoor hij niet volledig plat is. Huawei heeft een high-tech en gepatenteerde scharnier waardoor het device dichtgevouwen volledig plat is.

Hoe gaan we deze smartphones gebruiken?

Op dit moment hebben we beide smartphones nog niet kunnen vasthouden. Huawei gaf ons wel de kans de Mate X van dichtbij te bekijken en iets meer van de werking ervan te ervaren. De Galaxy Fold is nog even een mysterie. De investeringen in beide toestellen is voor Samsung en Huawei enorm geweest. De opvouwbare smartphone moeten uiteindelijk een revolutie ontketenen. Daarom is het verbazend dat beide een tegenovergestelde benadering, en dus een filosofie hebben over hoe wij op voorhand als gebruiker dit gaan ervaren. De Galaxy Fold klap je open als een boek en kijk je aan de binnenkant naar het grote scherm. Bij de Mate X zit het scherm aan de buitenzijde en vormt zich tot een 8 inch scherm als je hem naar buiten openvouwt. Een volledig andere benadering die best wel eens tot een geheel andere gebruikerservaring kan leiden.

Galaxy Fold vs Mate X: Camera’s

Ook de positie van camera’s zijn verschillend op beide ‘Foldable smartphone’s’. De Galaxy Fold heeft ‘notch’ in het 7.3-inch scherm. Dat is verbazend omdat ze juist bij de nieuwe Galaxy S10 hiervan afscheid hebben genomen. In de notch zitten twee cameralenzen en sensoren. Het 8-inch grote scherm van de Mate X is volledig schermvullend maar heeft wel een strip aan de achterkant voor de camera’s wat ook kan dienen als ‘houvast’. Leuk is dat je op deze manier in de dichtgevouwen vorm kunt meekijken op het scherm als iemand een foto van je neemt.

Huawei_Mate_x
Het grote 9 inch scherm van de Mate X