Op zondagmiddag werd er tijdens het Mobile World Congress door HMD Global alweer voor het derde jaar op rij een nieuwe telefoon met een naam uit het verleden gelanceerd. De 808 PureView, van de toen nog Finse fabrikant, was ooit de eerste smartphone met een 41 megapixel camera. Zijn opvolger, de Nokia 9 PureView, is nu de eerste smartphone met 5 camera’s.

Deze lancering werd verder opgeleukt met de lancering van de Nokia 1 Plus, een premium instapmodel met groot scherm. De Nokia 3.2, die beschikt over een reusachtig display en die beschikt over een batterij die het maar liefst 2 dagen uithoudt. En dan was er nog de Nokia 4.2 met een geavanceerd design en met een speciale Google Assistent-knop.

Met de nieuwe Nokia-telefoons willen ze iedereen dezelfde kwaliteitsvolle technologie bieden. Voor iedere consument is er een Nokia – van de Nokia 9 PureView tot de Nokia 1 Plus – die aan hun specifieke wensen zou moeten voldoen.

Nokia 9 PureView

De gepresenteerde Nokia 9 PureView heeft vijf camera’s met Zeiss objectieven op de achterzijde. Die worden bij het maken van een foto gelijktijdig ingezet. Daarmee zou een 240 megapixel foto gemaakt kunnen worden, ware het niet dat Nokia die vijf camera’s op een andere manier laat samenwerken.

De drie zwart-wit en twee kleuren sensors maken tegelijkertijd een opname. Het resultaat daarvan wordt in één 12 megapixel foto samengevat. Het nut van de vijf camera’s is het verbeteren van de kleurdiepte, scherpte en details in de foto plus het eventueel toevoegen van effecten zoals bokeh. Die effecten kunnen achteraf, in Google Foto’s, nog aangepast worden. Daarvoor is Nokia een samenwerking aangegaan met Adobe Lightroom.

HMD Global heeft ervoor gekozen om de Nokia 9 PureView nog redelijk betaalbaar te maken. Hij krijgt namelijk een advies verkoopprijs van 599 euro wanneer hij medio maart in de winkels ligt. Voor dat geld krijg je een smartphone met een 6 inch 18:9 QHD+ P-OLED display met een 2.8 GHz Qualcomm Snapdragon 845 processor die 6GB RAM en 128GB opslagcapaciteit heeft. Voor het maken van selfies heeft Nokia een 20 megapixel camera boven het scherm ingebouwd.

Android One garandeert 3 jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en OS-updates gedurende 2 jaar. Zo bieden alle Nokia-smartphones de allerlaatste Android-ervaring, een ervaring die overigens alleen maar beter wordt na verloop van tijd. Elke smartphone blijft up-to-date met de nieuwste AI-gestuurde innovaties aan de ingebouwde beveiliging door Google Play Protect.

pureview-9
De Nokia 9 PureView is een betaalbare premium smartphone.