Tijdens SXSW in Austin (Texas) heeft Virtue het creatieve bureau van Vice Media, ‘s werelds eerste genderneutrale stem genaamd Q, aangekondigd. Deze ‘Voice’ moet een einde maken aan genderdiscriminatie in de technologie sector.

Volgens Virtue hebben techbedrijven een voorkeur voor een vrouwelijke stem in bepaalde scenario’s en een mannelijke stem voor andere doeleinden. Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat gebruikers zich zo comfortabeler voelen en het de gebruiksvriendelijkheid verhoogd. De mannelijke stem zou vooral worden gebruikt in autoritaire rollen, zoals apps voor bankieren en verzekeren, en de vrouwelijke stem in dienstbare rollen, zoals Alexa en Siri.

Gendervooroordelen

Deze gendervooroordelen zouden doordringen tot de platformen die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven, terwijl ze gedateerde stereotypes versterken en de ontwikkeling van de perceptie van gender tegenhouden. Om hier een einde aan te brengen, werkte het Scandinavische team van Virtue samen met Copenhagen Pride voor de lancering van Q, dat dient als een voorbeeld van inclusiviteit en diversiteit binnen technologie.