Eerder deze week diende Spotify een klacht in tegen Apple bij de Europese Commissie. De streamingsdienst beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie. Spotfiy is het niet eens met het verdienmodel van Apple, wat hen veel extra inkomsten oplevert. De ruzie lijkt voorlopig nog niet opgelost, want beschuldigingen en reacties gaan over en weer.

Afdragen deel inkomsten aan Apple

Diensten met abonnementen die worden aangeboden in de App Store, zijn verplicht om het eerste jaar 30 procent van de inkomsten af te dragen aan Apple. Een flinke inkomstenbron dus, waar het bedrijf zelf weinig voor hoeft te doen. En dat is een doorn in het oog van Spotify, die zegt dat zij in de toekomst misschien genoodzaakt zijn hierdoor de abonnementsprijs te verhogen. Apple Music is natuurlijk een concurrent van Spotify en de ‘taks’ van Apple kan er zomaar voor zorgen dat het abonnement van Spotify in de toekomst duurder wordt dan dat van Apple Music. Daniel Ek, topman van het Zweedse muziekplatform, schreef een uitgebreid betoog op de website, waarin hij uitlegt waarom het bedrijf ervoor kiest om actie te ondernemen.

Mijn doel voor Spotify is en is altijd geweest om de audio-ervaring door de ogen van consumenten te bekijken en de beste creativiteit en innovatie te bieden die we in huis hebben. Om dat te realiseren, ben ik ervan overtuigd dat bedrijven zoals de onze moeten opereren in een ecosysteem waarin eerlijke concurrentie niet alleen wordt aangemoedigd, maar ook gegarandeerd.

Daarom heeft Spotify na zorgvuldige overweging een klacht ingediend bij Apple tegen de Europese Commissie (EC), het orgaan dat verantwoordelijk is voor eerlijke en niet-discriminerende mededinging. In de afgelopen jaren heeft Apple regels voor de App Store geïntroduceerd die opzettelijk de keuze beperken en innovatie onderdrukken ten koste van de gebruikerservaring – in wezen treden ze op als speler én scheidsrechter om opzettelijk andere app-ontwikkelaars te benadelen. Nadat we geen succes hadden om de problemen rechtstreeks met Apple op te lossen, vragen we nu de EG actie te ondernemen om eerlijke concurrentie te garanderen.

– Daniel Ek, CEO Spotify