De Johan Cruijff ArenA en de KNVB onderzoeken of het high tech systeem dat de grasmat van de Arena monitort, geschikt is om als basis te dienen voor andere clubs in het Nederlandse betaald voetbal.

De KNVB gaat in ieder geval het monitoringssysteem inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist. Het slimme grasmatsysteem van de Arena is uniek. Met behulp van data uit onder anderen speciale sensoren in de grasmat en metingen door een grasteam registreert het grasmatsysteem 24 uur per dag de gezondheid en kwaliteit van het veld. Een dashboard laat de verzorgers exact zien wanneer de grasmat voeding, licht of water nodig heeft.

Grasmatten optimaliseren

De KNVB wil, in samenwerking met Wageningen University & Research, bepalen of het monitoringssysteem clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. Beter en actueel inzicht in de status van de grasmat kan de kwaliteit ervan verbeteren. Met data kan zelfs worden voorspeld hoe de grasmat er over een week bij ligt. Bovendien bespaart het systeem onderhoudskosten en voorkomt het verspillen van grondstoffen.

Er wordt niet teveel water, voeding of licht gebruikt en het vraagt minder arbeidsuren. Het onderzoek wordt mede gefinancierd door een subsidie uit het programma Sportinnovator, dat is opgezet door het ministerie van VWS. Sportinnovator heeft als doel om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten.

De KNVB en de Johan Cruijff ArenA doen dit samen vanuit de samenwerking tussen de twee organisaties op het gebied van innovatie. Samen willen ze werken aan de verdere verbetering van de kwaliteit in stadions zoals de Arena en bezoekersbeleving.

High-tech-grasmat-Johan-Cruijff-ArenA
Het grasdashboard.