Al varend over de Rijn, één van de meest met microplastics vervuilde rivieren ter wereld, heeft Greenpeace de ‘Plastic Podcast’ opgenomen. In deze zesdelige podcastserie onderzoekt 3FM-DJ Yoeri Leeflang de impact van wegwerpplastic met gasten van over de hele wereld. In de eerste aflevering horen we microbioloog Erik Zettler over de gevolgen van microplastics op kleine organismen. Maar ook komt Kate Nelson aan boord, deze succesvolle Australische influencer leeft al meer dan 10 jaar zonder wegwerpplastic. Andere gasten in de Plastic Podcast zijn auteur Rens Kroes en actrice Cecilia Adorée (GTST).

De Plastic Podcast

De Plastic Podcast duikt letterlijk en figuurlijk in de plastic soep. De opnames vinden namelijk plaats tijdens een scheeps-expeditie. Greenpeace vaart met 2 schepen de Rijn op om aandacht te vragen voor de gevolgen van wegwerpplastic.

Alle gasten schijnen een ander licht op het plasticprobleem, en dus zijn ook de oplossingen net zo divers. Kate Nelson maakt bijvoorbeeld al haar producten zelf, van deodorant tot zonnemelk terwijl microbioloog Erik Zettler, verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), uitleg geeft over het belang van wetenschappelijk onderzoek naar microplastics.

Plasticvrij leven

De eerste twee afleveringen met Nelson en Zettler zijn te beluisteren via de website van Greenpeace maar ook via ondermeer Spotify en Soundcloud. De komende weken lanceert Greenpeace nog eens 4 afleveringen. Yoeri ontvangt daarin Maarten Erich (By The Ocean We Unite), Rens Kroes (auteur van vier kookboeken en een lifestyle-boek), Merci Ferrer (activiste uit de Filipijnen) en Cecilia Adorée (actrice en zangeres).

De focus ligt op plastic, belicht van verschillende kanten. Ferrer, oprichtster van de wereldwijde Break Free From Plastic beweging legt uit welke rol multinationals hebben als het gaat om de productie van wegwerpplastic, terwijl Adorée zoekt naar haar eigen rol in het plasticprobleem. Deze serie laat een gezamenlijk geluid horen, van mensen van over de hele wereld die zich willen inzetten voor een wereld zonder wegwerppplastic.

greenpeace
Harbour Clean Up in Rotterdam