Settelen op Mars lijkt misschien een futuristisch idee, maar een toekomst waarin we leven op andere planeten komt toch wel erg dichtbij met de winnende designs van NASA’s 3D Printed Habitat Challenge. De top drie van de finalisten is bekend, en de ontwerpen liegen er niet om: zo zou de toekomst van de mensheid er wel eens uit kunnen zien.

De challenge

De 3D-Printed Habitat Challenge ging in 2015 van start. Tijdens deze competitie ontwerpen verschillende teams woningen die geschikt zijn voor Mars, de maan en andere planeten. Fase 1 stond in het teken van het architectonische concept en werd in datzelfde jaar afgerond. De tweede en derde fase waren gericht op de technologie achter de bouwmaterialen. In deze fase (4), waarbij de drie finalisten zijn gekozen, moesten 11 teams uitgebreide renders van de digitale ontwerpen ontwikkelen. Dit werd gedaan met ‘modeling software’. De teams presenteerden hun modellen aan de hand van een video, waarin verschillende aspecten van de ruimte-vriendelijke bouwwerken nader werden toegelicht.