Een 17e eeuwse ets van Rembrandt is vereeuwigd met behulp van meerdere blockchains, zodat het werk voortaan beter beschermd is tegen kunstfraude. De validatie van Rembrandt’s ‘The Virgin and Child in the Clouds’ vond afgelopen week plaats op locatie bij Douwes Fine Art, een van de oudste kunsthandels in Europa.

Door kunstwerken via blockchain te valideren, zijn de objecten beter beschermd en kan de echtheid makkelijker en sneller worden vastgesteld. Een grote stap voorwaarts in de strijd tegen kunstfraude.

Validatieproces

Het validatieproces was een samenwerking tussen expert en geregistreerd taxateur Evert Douwes en zijn zoon Evert-Anthony (eigenaren van het familiebedrijf Douwes Fine Art), Femke Stroucken (notaris en partner bij advocatenkantoor CMS) en Marnix van den Berg (medeoprichter van validatiebedrijf V-ID).

Blockchainmethode voor fysieke objecten

De unieke kenmerken van de ets zijn eerst met macrofotografie gedigitaliseerd. Deze foto’s zijn samen met andere kenmerken, zoals materiaal, formaten en historie van het werk, verzameld in een zogenoemd validatiebestand en opgeslagen in 4 verschillende blockchains. Dankzij de blockchaintechniek kan iedere ontvanger van dit bestand binnen 5 seconden controleren of deze nog steeds exact hetzelfde is als toen het werd gevalideerd.

Met de ingesloten macrofoto’s zijn vervolgens de unieke details, zoals aanzetten, markeringen en streken vergeleken met het fysieke werk, om zo de echtheid te controleren. In principe kan deze methode op ieder fysiek object, zoals diamanten, archeologische vondsten en bewijsmateriaal worden toegepast.