Hackers, hacken en bedrijven die zijn gehacked. We horen en lezen er steeds vaker over. Opvallend hierbij is hoe gestructureerd hackers te werk gaan. En tevens is het opmerkelijk hoe weinig er tegen gedaan kan worden. Ondanks de vele awareness-campagnes, en dat dit soort nieuws wekelijks de headlines haalt, zijn het nog vaak menselijke fouten die voorafgaan aan een hack. Maar inmiddels is het wel een onderwerp geworden dat toch ook een steeds groter wordende doelgroep aanspreekt.

Hack in the Box organiseert op 9 en 10 mei aanstaande: Haxpo, een gratis toegankelijke hacker (en maker) expositie voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwerpen als security, privacy en technologie. Het is een interactieve tentoonstelling voor jong en oud. Gratis te bezoeken (aanmelden doe je via haxpo.nl/register). En het thema is Hacks of the Future Past. Je krijgt er de hackerscultuur door de jaren heen te zien en kijkt tegelijkertijd ook vooruit naar aankomende ontwikkelingen op gebied van security.

Lezingen en workshops

Tijdens Haxpo zullen er een aantal gratis te bezoeken lezingen en workshops te volgen zijn over alles wat met veiligheid en innovatie te maken heeft. Verder kunnen de bezoekers in meer dan 20 verschillende ‘villages’ dingen leren door actief deel te nemen. Zo kun je leren solderen, kluizen en sloten kraken en draadloze signalen analyseren. Aanvullend zijn er stands over kunstmatige intelligentie, blockchain en ook quantum computing.

Hacks uit het verleden

In dit gedeelte van Haxpo staat het verleden centraal; hoe is hacking tot stand gekomen? Wat betekende het om hacker te zijn tientallen jaren geleden? Zo biedt het Home-ComputerMuseum uit Eindhoven in de Retro Computing Village een interactieve reis door de geschiedenis van de computer.

retro-village
De Retro Computing Village.