Tijdens de jaarlijkse Facebook-conferentie kondigde Instagram aan dat het een test (als eerste in Canada) gaat doen om het aantal likes onder een bericht niet langer zichtbaar te maken. Deze optie die Facebook omschrijft als ‘private like counts’ zorgt ervoor dat de teller verdwijnt en dat de eigenaar van het account het aantal likes nog wel kan zien. Vergelijkbaar met Instagram stories.

Instagram likes

Instagram (eigendom van Facebook) is van mening dat het moet gaan om de persoon en de content en dat niet het aantal likes bepalend moet zijn. Veel Influencers zullen dat toejuichen maar er zal ook een groep zijn die hier minder blij van wordt en meent dat juist de like-teller bepalend is voor je populariteit.

Voor merken die influencers inzetten (en betalen) ontstaat een nieuwe situatie. Vaak worden influencers juist beloond om het aantal likes die een foto krijgt, omdat dit mede bepalend is hoe betrokken volgers zijn met het merk (of met de influencer). Duidelijk is dat Instagram juist wil aangeven dat het uiteindelijk om de authenticiteit gaat van de persoon.

Fake likes en fake followers

Instagram heeft misschien nog wel een tweede reden om wat omzichtiger om te gaan met likes. Het social mediabedrijf is bijna niet meer opgewassen tegenover de steeds slimmere bedrijven die likes en followers verkopen. Dat laatste is een industrie op zichzelf geworden waarbij netwerken over de gehele wereld met miljoenen ogenschijnlijk actieve profielen op Instagram likes en volgers genereren voor iedereen die maar wil betalen. Iedereen weet dat dit op grote schaal gebeurt en Instagram weet dit als geen ander.

Het verwijderen van likes onder berichten zal zeker hier zijn impact hebben al is zeker dat er altijd wel weer een nieuwe slimme methodiek zal worden gevonden om toch Instagram-profielen te kunnen beïnvloeden.

Insta-Followers
Wie een beetje zijn best doet vindt overal gratis followers en likes