Het was gisteren precies twee jaar geleden dat drie door Nike-gesponsorde atleten een poging deden de magische twee-uur-grens (Breaking2) op de marathon te doorbreken. Op het circuit van Monza (relatief vlak en met weinig bochten) liepen zij op super-schoenen (De VaporFly 4% Elite), met hazen (top-marathonlopers) op een constant tempo (ruim 21 kilometer per uur) achter een Tesla aan. Al vrij snel vielen twee van de drie atleten af. De laatste atleet hield echter het tempo tot vlak voor het einde vol en kwam slechts 26 seconden ‘te laat’ over de finish. Eliud Kipchoge – tot dan toe vooral bekend als de winnaar van de marathon tijdens de Olympische Spelen in Rio – kwam in 2.00:25 over de finish en vestigde zijn naam als marathonkoning.

Eliud-Kipchoge-will-attempt-to-break-the-two-hour-barrier