Het zal je wellicht niet ontgaan zijn. In Alabama is deze week een wet aangenomen waarbij abortus verboden is. Geen uitzonderingen. Verkrachting, incest, minderjarig, het maakt allemaal niet uit. Alleen als de gezondheid van de vrouw in het geding is, kan er een uitzondering gemaakt worden. Een arts is strafbaar op het moment dat hij de abortus uitvoert. En die straf is geen kleinigheid, er kan een gevangenisstraf tussen de 10 en 99 jaar worden opgelegd.

Abortus is in de Verenigde Staten toegestaan, maar sinds de Republikeinen het in veel staten voor het zeggen hebben, zijn er al in veertien staten strengere abortuswetten aangenomen. In Georgia en Iowa zijn zogenaamde ‘Heartbeat bills’ aangenomen, het is strafbaar om een foetus te aborteren op het moment dat er een hartslag hoorbaar is. Dit kan al zes weken na de bevruchting het geval zijn. Veel vrouwen weten op dat moment nog niet eens dat ze zwanger zijn.

De redenen voor de invoer van de strengere abortuswetten zijn veelal religieus. Kay Ivey, gouverneur van Alabama, is blij met de nieuwe wet.