Naast goede camera’s, zoveel mogelijk scherm en zo min mogelijk zwarte randen is er nog een ander onderwerp dat heet is als het gaat om smartphones: de waterdichtheid. Niet dat iedereen wil gaan diepzeeduiken met zijn toestel, maar het betekent wel dat je telefoon in principe een ongelukje met koffie kan overleven, of een telefoongesprek in de regen. Maar, moet een smartphonemaker daar per se de officiële IP Rating voor hebben? OnePlus heeft er niet voor gekozen met zijn nieuwe toestel OnePlus 7 (Pro).

IP Rating

Een IP Rating geeft aan in hoeverre je mag verwachten dat je telefoon waterdicht is. Let op: een klein krasje kan dit al aantasten en het hangt natuurlijk af van het type vloeistof waar het apparaat in terechtkomt. Zo’n IP Rating is de officiële manier om aan het publiek te laten weten wat het van de telefoon mag verwachten, maar dat kost wel geld.

Een bak water voor OnePlus

Hoeveel geld, dat is onbekend, onder andere omdat er verschillende soorten certificering zijn. In ieder geval kost het niet 100 euro, anders had OnePlus (dat overigens wel een beroemdheid als Robert Downey Jr kan betalen) daar ongetwijfeld wel voor gekozen. OnePlus vindt het niet nodig en bewijst de waterdichtheid van zijn telefoon liever door een filmpje op social media waarin het nieuwe toestel in een bak water wordt geplonst.