Netflix-serie Black Mirror komt op 5 juni terug voor een vijfde seizoen. Wij kunnen niet wachten, want zeker na de interactieve film Bandersnatch eind vorig jaar is de honger naar meer Black Mirror groot. Dit is waarom.

Het zit goed in elkaar

Hoewel we het in dit artikel een serie noemen, is het niet bepaald een standaard reeks zoals je dat kent van andere series. Elke aflevering heeft namelijk een ander verhaal en een andere cast, waardoor het meer een soort mini-films zijn. Toch hebben sommige verhalen juist veel aansluiting met elkaar en soms zal je dezelfde acteurs terugzien in een andere aflevering. Wat Black Mirror zo interessant maakt, is dat het ondanks dat de verhalen extreem verschillend zijn, er toch eenzelfde gevoel in elke aflevering wordt opgeroepen.

Het zet je aan het denken

De maker van de serie, Charlie Brooker, heeft weleens gezegd dat hij in Black Mirror vooral wil onderzoeken welke bijwerkingen de drug technologie heeft. Dat merk je heel erg aan afleveringen zoals die waarin je herinneringen kunt terugspoelen en oproepen. Het is duidelijk dat zo’n mogelijkheid voordelen kan bieden voor een persoon, maar tegelijkertijd blijken deze verregaande vormen van technologie vooral relaties om zeep te helpen. Er worden nu al vaak opmerkingen gemaakt over hoe mensen met hun hoofd maar in een scherm zitten en menselijke connectie verliezen, deze serie is een originele manier om je daaraan te herinneren.