Vandaag zijn de Europese verkiezingen in Nederland. Moet ik nu weer naar de stembus, denk je nu misschien. Ja. Het is namelijk alweer vijf jaar geleden dat we de laatste keer onze stem uit brachten voor de Europese verkiezingen.

We zijn niet de enige die naar de stembus mogen deze week, in alle 28 lidstaten wordt er deze week gestemd. In totaal zijn er in de EU zo’n 420 miljoen stemgerechtigden. Wat het een van de grootste verkiezingen ter wereld maakt, groter dan die van de VS. Of er ook zoveel mensen naar de stembus zullen gaan is nog maar de vraag, in 2014 ging slechts 37% van de Nederlanders naar de stembus, lager dan het Europees gemiddelde (43%).

Omdat het Europees Parlement en daarmee de Europese verkiezingen een ver van hun bedshow zijn, hebben we een lijstje gemaakt met de meest voorkomende vragen van de verkiezingen.

Meest gestelde vragen over de Europese verkiezingen

1. Wanneer en waar kun je stemmen?

Je kunt vandaag tussen 7.30 en 21.00u stemmen in je eigen gemeente, met de stempas die je in de afgelopen weken in de brievenbus ontvangen hebt. Op je stempas staat het dichtstbijzijnde stemlokaal vermeld. Liever ergens anders in je gemeente stemmen? Via www.waarismijnstemlokaal.nl vind je alle stemlokalen in jouw gemeente.

2. Wat moet je meenemen als je gaat stemmen?

Je moet net zoals altijd een geldig identiteitsbewijs (ID, paspoort, rijbewijs) meenemen en je stempas.

3. Kan ik iemand anders laten stemmen?

Je kunt iemand machtigen door op de achterkant van je stempas het adres van de ander in te laten vullen en hier beide een handtekening op te zetten. Het is dan wel zaak dat die ander een kopie heeft van jouw identiteitsbewijs. Je kunt je stem helaas niet per post versturen of online doen.