Met het WK vrouwenvoetbal om de hoek, wordt het een spannende zomer voor sportfans in Nederland – en voor merken die hierop in willen spelen natuurlijk.

Als het op sport aankomt, is Twitter de plek waar fans samenkomen. Twitter ziet gemiddeld een stijging van 4,1 procent in unieke bezoekers rondom grote, gemiddelde, live sport- en culturele evenementen, terwijl andere sociale platforms geen significante verandering zien, aldus comScore.

Twitter loves Sport & Sport loves twitter

Mensen over de hele wereld gebruiken Twitter om contact te maken met wat er gebeurt en sportevenementen zijn daar een perfect voorbeeld van. Of het nu gaat om een belangrijke voetbalwedstrijd, de finale van Roland Garros of een wielerklassieker, alles is real-time te volgen via Twitter. Dat zal bij het aanstaande WK vrouwenvoetbal niet anders zijn.

“Of het nu voor, tijdens of na een wedstrijd is, Twitter-gebruikers kunnen op de hoogte blijven van hun favoriete teams en zich aansluiten bij experts en fans. Het is voor merken dan ook de ideale omgeving om contact te maken met een gepassioneerd en betrokken publiek,” aldus Barry Collins, Senior Director bij Twitter Client Solutions EMEA.

Het sportpubliek is met name actief op Twitter in Nederland: ze vormen namelijk 42% van de Twitter-gebruikers (tegenover 25% van niet-Twitter-gebruikers). Bovendien is deze groep ontvankelijk voor merkboodschappen en invloedrijk onder leeftijdsgenoten: 44% zegt meer gepassioneerd en goed geïnformeerd te zijn over merken dan de gemiddelde persoon (tegenover 18% van niet-Twitter-gebruikers), en 58% deelt hun mening en aanbevelingen met vrienden en familie (versus 35% van niet-Twitter-gebruikers).

Merken op Twitter

Hoe maken merken gebruik van Twitter om contact te maken met dit zeer betrokken sportpubliek? Een creatief voorbeeld van het WK van vorig jaar is de Autotrader campagne:

Om merkbekendheid te vergroten en nieuw websiteverkeer te genereren, introduceerde AutoTrader een opvallende wedstrijd tijdens het WK 2018. Iedere keer wanneer Engeland scoorde, konden fans een nieuwe auto winnen door te tweeten met de hashtag #AutoTraderGoals. AutoTrader startte de wedstrijd met een gesponsorde video en gebruikte ‘Vind ik leuk’ Tweets en conversatiekaarten om deelname aan te moedigen.

Later, om het bereik uit te breiden en mee te doen aan het gesprek over voetbal, sponsorde het merk video content van Sky Sports News. Verder bleef het relevant door een continue stroom aan organische Tweets te verspreiden als reactie op de wedstrijden.

Als gevolg daarvan groeide de merkbekendheid: #AutoTraderGoals trad op tijdens elke wedstrijd in Engeland, met in totaal 270.000 hashtag-Tweets. Samen met het toegenomen websiteverkeer en meer dan 3,9 miljoen videoweergaven, verdrievoudigde het positieve merksentiment in de loop van de campagne van elf tot 34 procent.