De release van de Netflix-serie ‘When They See Us’ heeft heel wat losgemaakt. De serie was zo heftig dat de acteurs tijdens de opnames mentale hulp kregen en kijkers vinden de serie zo heftig dat ze het moeilijk vinden om er naar te kijken.

Central Park Five

De serie gaat over de Central Park Five. Vijf donkere jongeren uit New York City die helaas op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats waren. Ze werden in 1989 opgepakt en veroordeeld voor het verkrachten voor de 28-jarige Trisha Meli. Trisha werd tijdens een rondje hardlopen door Central Park mishandeld en verkracht en lag twaalf dagen in coma. Ze overleefde de aanslag, maar de misdaad werd hard veroordeeld.

Amerika gruwelde van de gebeurtenissen en er moest snel een dader worden aangewezen. De vijf jongens hadden echter niks met de misdaad in Central Park te maken. In de serie zien we het jarenlange proces dat Amerika in zijn greep hield.

In totaal zaten de jongens meer dan dertien jaar onterecht vast en pas in 2014, 25 jaar na dato, werd hun naam gezuiverd.

De serie is geregisseerd door Ava DuVernay (13th, Selma) die het echte verhaal vertelt. Amerika gruwelt wederom, dit keer niet (alleen) om de mishandeling van Trisha, maar om wat de vijf jongens is aangedaan.