Voor de inrichting van de buyer’s journey heeft de B2B-marketeer al een behoorlijke online mindset. Je hoeft het alleen maar op te sommen: marketing automation, SEA-campagnes, koppelingen met CRM- en ESP-systemen, posts op Facebook, blogartikelen op websites van derden et cetera. Vraag je vervolgens hoe ’t zit met de customer journey, dan hoor je vooral ‘belletje en bezoek’. De B2B-marketeer spreekt passievol over de fase ‘klant worden’ en heeft veel minder oog voor de fase ‘klant zijn’. Of lijkt dat alleen maar zo?

Voor het het B2B Marketing Trendrapport 2019 zijn vier bekende marketeers geïnterviewd: Rik ten Wolde (AFAS Software), Jordi Damen (Leadrs), Ellis van der Slikke (SecondFloor) en Antal de Waij (Engagement Media). Deze vier marketeers doen uitspraken over de uitdagingen en prioriteiten die zij zien en zij reageren op de uitkomsten van een kwantitatief onderzoek waar 359 B2B-marketeers aan meededen.

Klantcontact via data driven campagnes nog lang niet gemeengoed

Uit het kwantitatieve onderzoek komt naar voren dat het contact met klanten vooral bestaat uit een persoonlijk bezoek (79%) of een telefoontje (81%). Contact met klanten bestaat veel minder uit gepersonaliseerde campagnes op basis van gedrag en data (29%). We vroegen expert Jordi Damen of dit beeld herkenbaar is: ’We hebben speciaal voor de fase ‘klant zijn’ een retentieprogramma gemaakt. Reden hiervoor is dat we alles doormeten via het CRM- en ERP-systeem. Via omzetcijfers, cross-sell analyses en klantverloop weten we dat het vaak veel interessanter is om de “achterdeur” dicht te zetten en klanten te behouden dan nieuwe klanten te werven. Echter, bij veel B2B-bedrijven is dit vaak nog niet goed inzichtelijk, zodat het makkelijker is om aan de voorkant te werven.’

spotler-contact--via-data-driven-campagnes