Na de grote succes op Netflix van series als Narcos en El Chapo volgen er in een hoog tempo documentaires en nieuwe actieseries over Mexicaanse drugskartels. Of ze allemaal even geslaagd zijn is maar de vraag. De nieuwste Netflix Original Yankee is daar duidelijk een voorbeeld van. De serie is dit keer puur fictief. De scenarioschrijvers hebben duidelijk hun fantasie de vrije loop gegeven.

Yankee

De serie draait om Malcolm Moriarty (gespeeld door de acteur Pablo Lyle, onlangs in het echt aangeklaagd wegens doodslag in Miami) een makelaar in Tucson die lege huizen gebruikt als een veilige plek om drugs te verhandelen. Hij wordt echter gedwongen om twee gigantische plunjezakken gevuld met drugs mee naar huis te nemen dit tegen de zin in van zijn vrouw (de Russische Ana Layevska). Hiervoor heeft ze genoeg reden want naast twee jonge kinderen is ze ook herstellende van een levensbedreigende ziekte. Malcolm trekt er zich weinig van aan en verstopt de drugs in de kast van de kinderen. Daarna lijkt zo’n beetje alles mis te gaan in het complexe leven van Malcolm. Na een confrontatie met de politie laat hij zijn vrouw, broer en kinderen in de steek en vlucht hij weg.

Ondertussen, net over de grens, valt een Mexicaans SWAT-team een huis binnen met ontvoerders met niet de meest nette afloop. Malcolm zelf komt terecht in de handen van, vermoedelijk zijn werkgevers. Deze willen hem terug naar Mexico sturen maar ook hier zit het Malcolm wederom niet mee. Uiteindelijk zetten ze hem weg in de woestijn met een zaklamp en krijgt hij een harde duw naar het zuiden. Hij hinkt door de nacht, krijgt water van een vriendelijke drugs-vervoerende-muilezel, en zo hoopt hij te beginnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven.