Aziatische steden zijn nog altijd het best vertegenwoordigd in de wereldranglijst van duurste steden. Hong Kong (China) voert de lijst dit jaar opnieuw aan. Hiermee blijft de stad voor expats de duurste ter wereld om te wonen, gevolgd door Tokio (Japan) en Singapore (Singapore). Wil je zo min mogelijk uitgeven dan moet je jezelf vestigen in Tunis (Tunesië).

Dit en meer komt naar voor in alweer de 25ste editie van het Cost of Living onderzoek van Mercer. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst acht steden in de top tien in Azië liggen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de dynamische huizenmarkt en de hoge kosten voor consumentengoederen.

Als voorbeeld: Een ongemeubileerd tweekamerappartement van 80 – 120 m2 kost in New York $5.700, maar daar betaal je in Jong Kong gewoon $8.920 voor.

Amsterdam valt buiten de top 50

In de top tien staat slechts één Europese stad. Zürich (Zwitserland) bekleedt de vijfde positie van de ranking en zakt daarbij twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Amsterdam daalt dit jaar acht plaatsen op de wereldwijde ranking en staat nu op plaats 58.

Maar Amsterdam is niet de enige Europese stad die in de lijst is gekelderd. Ook Milaan (Italië), Parijs (Frankrijk), Oslo (Noorwegen), Berlijn (Duitsland) en Madrid (Spanje) daalden ieder een tiental plaatsen en staan dit jaar respectievelijk op nummer 45, 47, 61, 81 en 82.

hong-kong
Hong Kong – Photo by Jimmy Chan from Pexels