Het is al even bekend, maar maandag is het zover; bellen, of het zelfs maar vasthouden van je telefoon terwijl je aan het fietsen bent, is strafbaar. Doe je dit toch, dan riskeer je een boete van 95 euro. Maar wat zijn nu precies de regels?

Elektrische fietsen, wielrenners, scooters, ‘gewone’ woon-werkverkeer fietsers. Kinderen die met de telefoon in de hand geboren zijn. Ouderen met een iets minder snel reactievermogen. Hardlopers. Gehandicapte voertuigen. Onze fietspaden raken overvol en ongelukken zitten in een klein hoekje. Onze minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen zegt: “Fietsers die met hun telefoon bezig zijn, lopen een groter risico op een ongeval. Ze zijn cognitief en visueel afgeleid”. En hoewel er geen hard wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar hoe vaak dat bellen en app’en op de fiets nu daadwerkelijk voor ongelukken zorgt, wordt het nu toch verboden.

Maar mag je je telefoon nu helemaal niet meer vasthouden tijdens een fietstochtje? We zochten het uit.

verbod-telefoon-fiets3
Bron beeld: Pixabay