Het kleine beestje was de afgelopen weken al vaak in het nieuws: de eikenprocessierups. Hoewel het hier gaat om een rups van een paar centimeter zorgen ze wel voor veel overlast. Of liever gezegd, de brandharen van het diertje. De naam heeft de rups te danken aan het feit dat hij een voorkeur heeft voor eikenbomen. ’s Nachts gaan de rupsen ‘in processie’ en op zoek naar voedsel in de toppen van een boom. Nadat ze 3 keer verveld zijn krijgen ze brandharen en veranderen in een nachtvlinder.

Sterke toename aantal eikenprocessierupsen

Eigenlijk gaat het te goed met de eikenprocessierups. In ons land is een sterke toename en op veel plaatsen is het aantal verdrievoudigd ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit gegevens van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De kans is groot dat jij of iemand in je omgeving in aanraking is gekomen (of nog komt) met de brandharen van de rups. En dat is heel vervelend, want die zorgen voor klachten zoals jeuk en blaasjes. Overigens zijn de brandharen ook voor honden en paarden gevaarlijk. Wij zochten voor je uit wat je kunt doen uit voorzorg en wat helpt tegen de jeuk.