Digital advertising heeft vorig jaar traditionele mediatypen als tv, radio en print ver achter zich gelaten. Search houdt vooralsnog het grootste marktaandeel. Verder rukken de Influencers op binnen het marketingbudget en de populariteit van banners neemt af. Dit en meer blijkt uit de Online Ad Spend Study 2018-cijfers van IAB Nederland.

Digital advertising

Geheel volgens de verwachting is het afgelopen jaar het marktaandeel van digital advertising nog meer gestegen. Inmiddels wordt jaarlijks door adverteerders bijna 2 miljard euro van het marketingbudget aan digital advertising besteed. Vooral de kleinere, meer gespecialiseerde spelers en globale partijen hebben van de digitale groei geprofiteerd.

Search is goed voor het grootste aandeel

Van alle online advertentiemogelijkheden groeide search verder door met 10%. Het blijft hierdoor de grootste categorie in online advertising. We zien dat digitaal nog steeds groeit, maar in mindere mate dan voorgaande jaren. Volgens IAB Nederland toont dit aan dat digitaal nog verder volwassen is geworden en daarmee een steeds stabielere factor is binnen de mediamix.

Influencers

Nieuw in de Ad Spend Study is het influencersaandeel, dat direct een sterke groei laat zien, al is het absolute deel binnen het totale marketingbudget nog beperkt.

ad-spend
Digital is King!