Wanneer je in een app nadrukkelijk aangeeft geen toestemming te geven om je locatie te gebruiken, dan ga je er vanuit dat de app ook daadwerkelijk je locatie niet gebruikt. Toch blijkt dit bij meer dan 1000 Android applicaties níet het geval te zijn. Zo blijkt uit onderzoek van het International Computer Science Instituut. De ICSI vond zo’n 1325 apps die data verzamelde van apparaten waar gebruikers expliciet nee tegen hadden gezegd.

88.000 apps

Voor het onderzoek zijn zo’n 88.000 apps onderzocht, 1325 daarvan wisten op slinkse wijze toch informatie over de gebruiker te verkrijgen. De apps kregen deze informatie onder andere door Wi-Fi locaties en metadata opgeslagen in foto’s. Hoofdonderzoeker Serge Egelman geeft aan dat dat consumenten weinig mogelijkheden hebben om hun privacy te beschermen. Egelman: “Als app-ontwikkelaars het systeem kunnen ontwijken, dan is het vragen van toestemming aan consumenten vrij doelloos.”