Eerder deze week bleek al dat Amazon’s Alexa opnames voor altijd bewaart en dat Google-medewerkers meeluisteren met gesprekken die gebruikers voeren met de Google Assistent. En dat gebeurt ook in ons land. Medewerkers van het bedrijf luisteren mee naar gesprekken zonder dat Google dit vooraf aankondigt. Soms gaat het om ‘huiselijke gesprekken’ die per ongeluk door de assistent zijn opgenomen, zo bleek uit berichtgeving van de NOS. Google laat in een blogartikel weten dat het een onderzoek gaat starten naar de gelekte Nederlandse gesprekken.

Een Belgische medewerker van Google of een bedrijf dat voor Google werkt, en die dagelijks geluidsfragmenten beluistert, deelde meer dan duizend Nederlandstalige audiofragmenten met de Belgische VRT.

Bekijk dit fragment en luister naar een aantal voorbeelden: