Wie in de buurt van de Nederlands-Duitse grens woont, weet dat het nogal vervelend kan zijn als je aan het bellen bent en de verbinding wegvalt. Soms valt je signaal zelfs al weg voordat je de grens over bent. T-Mobile liet eerder deze week al weten aan een oplossing te werken en nu maakt Vodafone bekend hier ook mee bezig te zijn. Binnenkort kun je overal bellend de grens tussen Nederland en Duitsland over (en terug) zonder dat de verbinding wordt verbroken of er door de providers extra kosten worden berekend.

Grensstreek met Duitsland en daarna ook België

De ‘internationale hand-over’ werkt al op een aantal grenslocaties met Duitsland bij Aken, Roermond en Kerkrade. Binnen een aantal weken met het in de hele grensstreek met Duitsland mogelijk zijn. Daar profiteren veel Nederlanders van die in de buurt van de grens wonen. Overigens zijn beide providers ook bezig met eenzelfde traject voor de grens met België.

Met de verbeteringen die we in het grensgebied hebben doorgevoerd, zijn de netwerken nu op een fijnmazige manier aan elkaar verbonden. Hierdoor ‘weten’ antennes aan de Nederlandse kant van de grens hoe zij telefoons op zoek moeten laten gaan naar de juiste antenne aan de andere kant van de grens. Ook als deze telefoons actief aan het bellen zijn. Gesprekken worden naadloos overgeheveld naar het netwerk aan de andere kant. Zo bellen mensen zonder problemen via de verschillende netwerken. Gedurende het hele gesprek geldt het tarief van het netwerk waar het gesprek is gestart of aangenomen.

– Richard Marijs, Technology Strateeg bij T-Mobile Nederland