Het derde seizoen van 13 Reasons Why is in de maak en twee jaar na de première van het eerste seizoen herziet Netflix de zelfmoordscène van Hannah. “We hebben van veel jonge mensen gehoord dat 13 Reasons Why hen aanmoedigde om voor het eerst gesprekken te starten over moeilijke kwesties, zoals depressie en zelfmoord en het vragen om hulp”, zei Netflix maandag in een verklaring. Eerder dit jaar werd de serie in verband gebracht met een stijging van het aantal zelfdodingen door tieners in de Verenigde Staten. Nadat de serie in 2017 was gestart, werd er een toename van 30% meer zelfmoorden onder jongeren geregistreerd. Dat baarde instanties zorgen, hoewel niet aangetoond kan worden dat er een verband is.

Overleg met instanties

Netflix kwam niet zomaar tot het besluit de scène aan te passen. Ze hebben dit gedaan op advies van medische experts en instanties voor zelfmoordpreventie. We zien in de hernieuwde scène Hannah (gespeeld door actrice Katherine Langford) in de spiegel kijken naar haar eigen spiegelbeeld vlak voordat we de reactie van haar ouders zien. Er is niet langer een afbeelding van de zelfmoord te zien. In de laatste aflevering van het eerste seizoen zagen we Hannah met een scheermesje haar polsen doorsnijden in de badkuip. Dat was dan wel een grafische scène, het stuitte op behoorlijk wat kritiek onder hulpverleners. Zij waren bang dat dit zou bijdragen aan ‘copycats’, tieners die de scène wilden naspelen.