Voor een bedrijf dat duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan, was het massaal verspreiden van een papieren catalogus eigenlijk ‘not done’. Dat realiseert IKEA zich ook en daarom vinden we het ‘IKEA boek’ dit jaar niet meer in de brievenbus. Niet alleen in Nederland werd de catalogus verspreid, wereldwijd verstuurde IKEA er 210 miljoen, in 38 talen.

IKEA Catalogus 2020

De nieuwe catalogus wordt traditiegetrouw aan het einde van de zomer uitgebracht. Op 27 augustus wordt de nieuwe catalogus gepresenteerd, die online te bekijken is en uit meer dan 100 pagina’s bestaat. Toch is het nog steeds mogelijk dat de nieuwe catalogus op je deurmat valt. Want hoewel de gids niet meer door heel Nederland wordt verspreid, doet IKEA een steekproef met deur-tot-deur verspreiding bij adressen in de buurt van de IKEA-winkel in Delft. De lijst met postcodes vind je hier.

We kijken sinds enkele jaren naar waardevolle alternatieven voor de jaarlijkse papieren catalogus. In verschillende markten voeren we tests uit. Dit jaar doen we een test, waarbij we in een groot deel van Nederland geen gedrukte catalogus verspreiden. Om de test scherp te kunnen uitvoeren, laten we de catalogus wél verspreiden in het verzorgingsgebied van IKEA Delft. Zo kunnen we zien of er verschillen zijn in waardering. Bewust is gekozen voor IKEA Delft, omdat dit een testwinkel is van Inter IKEA Systems BV, het bedrijf dat eigenaar is van het IKEA merk. De oplage voor het verzorgingsgebied van IKEA Delft is ruim 550.000 stuks. Dat is ook het aantal catalogi dat zal worden verspreid.