Populaire speaker-fabrikant Sonos komt eindelijk met een exemplaar dat ook op Bluetooth werkt, een patent hiervoor is ingediend onder de naam S17. Dit maakt techsite The Verge bekend op basis van documenten die zijn ingediend bij de FCC. De speaker streamt primair nog steeds via WiFi, maar beschikt ook over Bluetooth audiostreaming en Bluetooth Low Energy (BLE). Er zijn nu nog geen Sonos-luidsprekers die Bluetooth ondersteunen, behalve de BLE, maar dat is vooral bedoeld om apparaten te koppelen. De nieuwe speakers bevatten ook een USB-C poort en ethernetaansluiting.

Voor- en nadelen van Bluetooth speakers

Toch is de keuze van Sonos voor een Bluetooth speaker opvallend. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren namelijk duidelijk benadrukt dat het duidelijk heeft gekozen voor speakers die via WiFi werken. In (Amerikaanse) reclamespotjes maakte het bedrijf zelfs grappen over de nadelen van speakers die via Bluetooth werken. Het bereik van WiFi is veel groter dan dat van een speaker dat via Bluetooth werkt. En dat is volgens Sonos precies het meest duidelijke voordeel. Bovendien is de kwaliteit stabieler. Draadloze Bluetooth speakers kun je wel overal mee naartoe nemen (voordeel), maar dan moeten ze wel goed opgeladen zijn, net als het device waarmee je naar de speaker streamt (nadeel). Over het algemeen is het wel een stuk sneller en gemakkelijker om apparaten via Bluetooth te verbinden dan via WiFi.

De nieuwe speaker (S17) werkt ook bij het wegvallen van de WiFi verbinding en je kunt er veel meer diensten mee afspelen op de speaker.

Sonos speakers IKEA
De speakers van Sonos die nu te koop zijn bij IKEA