In een onderzoek naar de digitale levenskwaliteit (Digitital Quality of Life, of DQL) in 65 landen, heeft Nederland de 12e plek bemachtigd. Het onderzoek is een studie van VPN-provider Surfshark en is, volgens Surfshark, de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Nederland scoort goed op toegang tot online entertainment, wetgeving voor gegevensbescherming en de snelheid van mobiel internet. De internetprijzen in Nederland echter, laten nog wat te wensen over. Al met al komen we uit op een totaalscore van 0,7331 uit 1,0, hetgeen Nederland net buiten de top 10 doet eindigen.

Het onderzoek: Hoe wordt de Digital Quality of Life bepaald?

Surfshark stelt dat ze dit onderzoek hebben uitgevoerd, omdat de digitale kwaliteit van leven enorm verschilt over de wereld. Surfshark duidt met dit begrip op zowel de toegankelijkheid van het internet, als de kwaliteit en veiligheid, in de 65 onderzochte landen. Zodoende werden de landen beoordeeld op de volgende criteria:

  • internetsnelheid (zowel mobiel als breedband)
  • prijzen van internetabonnementen (zowel mobiel als breedband)
  • de score van een land op basis van de ‘Global Cybersecurity Index’
  • de toegang tot digitale gegevens van de overheid
  • wetten omtrent databescherming van internetgebruikers
  • de beschikbaarheid van online entertainment

Landen konden op al deze vlakken een score van 0 tot 1 behalen (met 4 decimalen) en zodoende komen ze ook op een totaalscore uit.

In het geval van Nederland was dit dus 0,7331, waarmee het de 12e plaatst bemachtigt. We zitten daarmee vlak onder de VS en vlak boven Israël. Voor de volledige lijst met scores van alle landen, kun je naast Surfsharks website ook het volledige onderzoeksrapport raadplegen. Hier vind je ook een uitgebreide beschrijving van de opzet van het onderzoek en van alle factoren die hierin zijn meegenomen.

DQL-Scores 1440x600
Nederland op een 12e plaats