De Chinese staatsbank heeft onthuld dat haar digitale valuta na vijf jaar werk “kan worden gezien als af”. Naar eigen zeggen gaat het niet om een cryptomunt maar iets dat een complexere structuur gebruikt. De aankondiging is opvallend, omdat China nooit een voorstander is geweest van cryptocurrencies.

De digitale munt heeft twee niveaus, met de People’s Bank of China zelf aan de top en commerciële banken daaronder. Zodoende denkt men de enorme omvang van de Chinese economie en bevolking aan te kunnen. Ook zal de nieuwe valuta niet volledig vertrouwen op blockchain, normaliter de ruggengraat van cryptocurrencies. Blockchain-technologie kan simpelweg niet het volume leveren dat nodig is voor de Chinese retailsector.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de munt gebruiksklaar is.

Virtuele munten

China wil graag een eigen digitale munt om te voorkomen dat speculanten reguliere valuta inwisselen voor virtuele munten. Dat zou wanorde scheppen en met een eigen munt houdt de Chinese overheid enige controle. China wil sowieso minder afhankelijk worden van buitenlandse tech en een eigen digitale munt lijkt een logische stap.

De ontwikkeling van de Chinese munt is in een stroomversnelling gekomen sinds Facebook de Libra-munt aankondigde. De People’s Bank of China meent overigens dat Facebook’s Libra ook onder de paraplu van de centrale bank moeten komen.

Volgens Coindesk mogen commerciële partijen in China in de toekomst ook “digitale yuans” uitgeven.

[Fotocredits © surachat – Adobe Stock]