Het kan je bijna niet zijn ontgaan: de grote branden in de Braziliaanse Amazone. Ook op social media wordt hierover veel gedeeld, met onder andere de hashtag #PrayForTheAmazonia. Van politici tot BN’ers en Hollywoodsterren, online worden massaal zorgen geuit over de enorme branden. Dat is niet heel vreemd, want nooit eerder waren er zoveel branden in de Amazone, zelfs 84% meer in vergelijking met vorig jaar.

Longen van de aarde

Het Amazonegebied heeft niet voor niets de bijnaam ‘de longen van de aarde’ gekregen. Het is het grootste regenwoud ter wereld. Meer dan een vijfde van het Amazonewoud is al ontbost. Bosbranden zijn er niet ongewoon, ieder jaar is er een brandseizoen in de droge periode. Toch blijkt het dit jaar heel extreem te zijn. De meeste branden zijn aan de randen van de Amazone te vinden. Daar is meer landbouw en wonen de meeste mensen. Soja- en veeboeren branden vaak een deel van het woud aan de rand af zodat ze daar landbouwgrond van kunnen maken.

Het verdwijnen van de bossen door de grote branden heeft veel gevolgen: de koolstof die in de lucht komt is slecht voor de gezondheid en opwarming van de aarde. Bovendien heeft het een enorme impact op de flora en fauna in het gebied en de inheemse stammen die er leven. De kans op overstromingen neemt toe doordat er minder bomen zijn die water vasthouden.

Dit bericht bekijken op Instagram

In the Brazilian Amazon rainforest 84% more fires were observed compared to a year ago. 74,155 fires have been counted in the year 2019 (which is not even 7 months). An emergency situation for environmental conditions has been declared in various places. The shocking news is that the increase is not due to the dry season, but because of people (!). The president wants to deforest the Amazon, causing farmers to burn the land. The fires have been going on constantly for 3 weeks now and almost none attention is being paid to it in the media. We have to do something about this #PrayForAmazonia #climatechange

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op