Miljardair Jack Ma, lange tijd een uitgesproken voorstander van de nogal extreme werkcultuur in China, zegt dat een 12-urige werkweek volstaat op het moment dat kunstmatige intelligentie wordt ingezet op de werkvloer.

World AI-Conference Singapore

Volgens Ma werken we dan drie dagen à vier uur per dag. Wel moet het onderwijs op de schop. De mede-oprichter van Alibaba Group Holding Ltd deelde het podium met Elon Musk op de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai op donderdag.

72-urige werkweek

Ma kwam in opspraak toen hij de in China gangbare 72-urige werkweek verdedigde. Dit wordt aangeduid als “996”, kort voor “nine to nine, 6 days a week”. Ma liet eerder weten in een blogpost niets te zien in de 8-urige werkdag. Dat was controversieel want ook in China is men bezorgd om een goede balans tussen werk en leven.

Over werkgelegenheid maakt Jack Ma zich geen zorgen. Volgens Ma assisteert AI de werknemers, zonder ze hun werk af te nemen. “Computers hebben chips, mannen hebben een hart. Wijsheid komt uit het hart”, zei Ma.

Hervorming onderwijssyeteem

Over de benodigde hervormingen in het onderwijs zei Ma: ”De komende tien, twintig jaar moet elke mens, elk land en elke overheid zich richten op de hervorming van het onderwijssysteem om ervoor zorgen dat onze kinderen een baan vinden die slechts 12 uur per week vereist.”