Vorig jaar was het groot in het nieuws. Bunq is één van de weinige banken die open staat voor cryptovaluta-ondernemers, mits zij aan een aantal strenge regels voldoen. Dat is niet veranderd, maar CEO Ali Nikham ziet dat het aantal nieuwe crypto-ondernemers dat zich aanmeldt niet meer zo hoog ligt als toen. “De initiële hype rondom cryptovaluta is wel over.”

We spraken Nikham nadat hij op 3 september in het Amsterdamse DeLaMar-theater de nieuwe grote update voor zijn Bunq-bank presenteerde. Onder de naam ‘The Only Way is Up – Update 12’ werden klanten op de hoogte gebracht van wat er zoal nieuw is. Die avond nog ging de update live, waarmee the “bank of the free” onder andere een uitgaventracker aanbiedt die je uitgaven in categorieën indeelt voor meer overzicht.

Saldo-voorspeller

Een ander nieuw inzicht wordt klanten geboden in de vorm van een saldo-voorspeller. Door artificial intelligence en machine learning voorspelt de Bunq-app het saldo voor de rest van de maand, gebaseerd op de uitgaven van de maanden ervoor. De hoogte van het saldo wordt in een grafiek weergegeven, zowel voor het verleden als wat in de toekomst wordt verwacht.

Bunq heeft Premiumgebruikers, Joint-gebruikers en zakelijke gebruikers. Die laatste groep kon ook rekenen op een paar handige nieuwe mogelijkheden. Zakelijke klanten kunnen bonnetjes nu in één keer scannen met de camera van hun telefoon, waarna de bonnen automatisch worden gelinkt aan uitgaven van de rekening. Ze kunnen bovendien meteen worden verzonden aan de accountant. Ook kan BTW zowel op ingaande als uitgaande betalingen direct worden verrekend.

De aankondiging die ’s ochtends al was gedaan, namelijk dat het gebruik van Apple Pay voor Nederlandse gebruikers mogelijk is, werd enorm toegejuicht. Het is iets dat enkele maanden eerder al mogelijk was voor gebruikers in onder andere Italië. Via een omweg konden we in Nederland ook gebruikmaken van Apple Pay met Bunq, maar nu kan het officieel. Klanten kunnen vanaf nu betalingen doen met hun Bunq-account via hun iPhone en Apple Watch.

Ali Nikham bij Bunq-update 12
Ali Nikham bij Bunq-update 12