Lezen is leuk en ongelofelijk belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind. Voor dove en slechthorende kinderen is leren lezen een extra uitdaging. Eind vorig jaar heeft Huawei de StorySign app gelanceerd. StorySign is een innovatieve en vooruitstrevende app die dove of slechthorende kinderen helpt bij het leren lezen. En dat zijn er nogal wat. Wereldwijd zijn er namelijk 32 miljoen dove kinderen. De app StorySign zet tekst door middel van Artificial Intelligence om in gebarentaal. Het project is echt een voorbeeld van een product of technologie t wat mensen daadwerkelijk kan helpen in hun dagelijkse leven.

StorySign

Het concept is simpel, maar de uitwerking is uitermate moeilijk en complex. Zeker als je je realiseert dat gebarentaal één van de meest ingewikkelde vormen van taal is. Daar komt dan ook nog eens bij dat gebarentaal voor 70 procent bestaat uit je mimiek en gezichtsuitdrukking. Het gaat hier dus om honderden, zo niet duizenden, details die cruciaal zijn. Het duurt dan ook weken, soms zelfs maanden om een ogenschijnlijk simpel kinderboekje te vertalen in gebarentaal welke vervolgens door de avatar Star middels de StorySign app kan worden uitgebeeld. Dankzij deze app kunnen ouders hun dove of slechthorende kinderen gaan voorlezen, wat de basis vormt om überhaupt te leren lezen. Het opent letterlijk een wereld van boeken!

De app helpt dus dove kinderen met lezen door de tekst uit boeken te vertalen naar gebarentaal. Door de kracht van AI en Augmented Reality brengt StorySign deze boeken tot leven in de vorm van een avatar met als naam Star.

“Lezen is leuk! We moeten er met alle beschikbare middelen voor zorgen dat ook dove en slechthorende kinderen dat ervaren. Want hoe meer plezier je in lezen hebt, hoe makkelijker leren lezen wordt en hoe beter je dus toegang krijgt tot de wereld om je heen.”

– FODOK