Binnenkort komt er een Anti-Cheat cloudoplossing om de strijd aan te gaan met valsspelers in de eSports. Het is vooral bedoeld om organisatoren van online games te helpen met het opsporen van sjoemelaars. Kaspersky is hiermee het eerste cyberbeveiligingsbedrijf ter wereld dat een dergelijke cloudoplossing aanbiedt. ESports groeit snel en dat betekent dat dit soort maatregelen hard nodig zijn.

Zo goed als waterdicht

Deelnemers worden verzocht om zelf de software te installeren, na de installatie verzamelt het programma allerlei informatie over het spelproces en voorziet dan een constante rapportage. Dit maakt de software zo goed als waterdicht. De toernooischeidsrechter ontvangt de rapportages daarna via een eigen interface en beslissen daarna of er actie nodig is. Dat er vals gespeeld wordt op officiële toernooien komt niet vaak voor en deze nieuwe software zorgt ervoor dat potentiële valsspelers worden afgeschrikt. Bovendien zal dit bijdragen aan de reputatie van eSports als een erkende sport.

Fair play is uiteraard erg belangrijk voor gamers die op een eerlijke manier hun klasse en vaardigheden willen tonen. Zodra populaire online sporten als CS:GO, PUBG of DOTA 2 overbelast raken met valsspelers, zullen veel eerlijke gamers ongetwijfeld stoppen of zelfs het spel voorgoed opgeven. Deze cloudoplossing is gebaseerd op meer dan 20 jaar ervaring in onze strijd tegen cybercriminaliteit. En we zijn nog lang niet klaar. Later dit jaar volgt de lancering van Kaspersky Anti-Cheat voor multiplayer online games

– Martijn van Lom, General Manager Noord-Europa bij Kaspersky