Facebook werkt aan een portaal om te videochatten via je tv. Dit zou moeten gaan werken via een apparaat dat je aan een televisie koppelt. Er gingen al langer geruchten dat Facebook bezig is met het ontwikkelen van nieuwe hardware om te videochatten. Het apparaat is de opvolger van Facebook Portal, een scherm met camera, geschikt voor videogesprekken.

Camera en microfoons

De vernieuwde Portal heeft een camera en ingebouwde microfoons en via het bestaande Facebook Portal-platform kan dit gebruikt worden om op een tv te videochatten. Dit kan bovenop een tv geplaatst worden, waardoor het gemakkelijk is om de gehele ruimte te gebruiken voor videochats. De microfoons hebben een ver bereik. Het nieuwe apparaat heeft een 12 megapixel-camera aan de voorkant en een groot, helder scherm zodat je ook de persoon aan de andere kant van het gesprek kunt zien. Het maakt gebruik van ingebouwde AI-software om de oproepen er beter uit te laten zien en klinken dan de concurrerende apparaten.

Gluren in je woonkamer

Ondanks alle privacy-vraagstukken komt Facebook nu dus met een apparaat waarmee het in je woonkamer kan gluren. En dat roept nogal wat vragen op. De Portal wordt overigens wel geleverd met een clip waarmee je de camera kunt afdekken.

Via dit nieuwe apparaat is het mogelijk om al je Facebook-contacten te bellen. Zij hoeven geen Facebook Portal hebben, maar wel Messenger op hun telefoon of tablet. Als je de Portal uit hebt staan, worden er foto’s uit je Facebook fotobibliotheek weergegeven en is het mogelijk om muziek af te spreken via Spotify. Het is ook mogelijk om Facebook Portal te gebruiken als smart home apparaat en wordt geleverd met Alexa.