Gebruik de hashtag #hongkong op Twitter en je wordt overspoeld met berichten over de protesten in de stad, inclusief pro-China propaganda. Hoe anders op TikTok, de “short-video app” van het in Beijing gevestigde ByteDance. Geen wanklank te bespeuren, wél het tegenovergestelde; speelse selfies en schattige singalongs.

Informatieoorlog

Critici vrezen dat TikTok wordt ingezet als een Chinees wapen in een wereldwijde informatieoorlog. TikTok ging viral in Amerika en dit zou de Chinese machthebbers in staat stellen om de Amerikanen te bespelen. TikTok is weinig transparant over hun moderatie en de vermeende banden met Chinese censors.

ByteDance verklaarde wel dat Amerikaanse gebruikersgegevens in eigen land worden opgeslagen en dat het moderatiebeleid vanuit de VS wordt geleid, door een Amerikaans team.

TikTok noemde het lichtzinnige karakter van de app als mogelijke verklaring voor waarom zo weinig video’s betrekking hebben op gevoelige onderwerpen zoals de protesten in Hong Kong. Het is algemeen bekend dat de inheems variant van TikTok, Douyin, een speelbal is voor de communistische partij in Beijing. Douyin is een propagandamachine om de eigen (jeugdige) bevolking onder de duim te houden.

Facebook, Twitter en YouTube verwijderden eerder Chinese nepaccounts die zich schuldig maakten aan het verspreiden van Chinese pro-regering propaganda. Volgens critici is het nauwelijks voor te stellen dat de Chinese machthebbers hun “eigen” platform TikTok niet zouden inzetten om de publieke opinie over China te beïnvloeden.