Schoon drinkwater zou toch gewoon voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Na zijn afstuderen had Olivier de Gruijter maar één doel voor ogen: een waterfilter bedenken die zowel gebruiksvriendelijk als betaalbaar is. Hij ontwikkelde een waterfilter die kan worden aangesloten op een jerrycan – een oplossing die miljoenen mensen wereldwijd schoon drinkwater moet gaan bieden.

James Dyson Award

De opdracht was simpel: ontwikkel een oplossing voor een bestaand probleem. De oud-student van de TU Delft nam dit heel letterlijk. Tijdens zijn studie Industrieel Ontwerpen stond hij versteld van het feit hoeveel mensen ter wereld geen schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Zijn missie werd om een compact en gebruiksvriendelijk filter te ontwikkelen voor mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

Het resultaat is een waterfilter dat aan te sluiten is op alle standaard jerrycans die wereldwijd worden gebruikt om water mee te verzamelen. Het systeem bevat drie filters, die chemicaliën, vuil, en 99,99% van de bacteriën en parasieten uit het water verwijderen.

Ieder kind heeft recht op schoon water

“Tijdens mijn reis in India stond ik versteld hoeveel kinderen last van uitdroging of diarree hebben door het drinken van vervuild water. Vaak zelfs met een slechte afloop tot gevolg. Diarree is hier één van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de 5 jaar oud. Omdat mensen zijn aangewezen op vervuilde waterbronnen wordt water veelal getransporteerd met behulp van jerrycans. De grote uitdaging was om een filter te ontwikkelen die voor iedereen te gebruiken is en op elke jerrycan past,” aldus Olivier de Gruijter (alumnus student TU Delft).

het-idee
Het idee